Vuosaaren lukion opiskelija palkintomatkalle Yhdysvaltoihin

 

Vuosaaren lukion toisen vuoden opiskelijoilla oli mahdollisuus osallistua UNP-järjestön vuoden 2011 kirjoituskilpailuun 9. maaliskuuta. Kilpailun voitti Miro Palokallio tekstillään Maailma – meidän vastuullamme. Opiskelijat saivat kirjoittaa muun muassa maailmanrauhasta, suvaitsevaisuudesta ja maailman tulevaisuudesta.

Kilpailun järjestäjien edustajista Urho Saukkonen jakamassa palkintoa. Viisi kilpailussa jatkoon sijoittunutta opiskelijaa vasemmalta oikealle ovat Miro Palokallio, Enni Kilpeläinen, Timo Leskinen, Aada Ranta-Nilkku ja Oona Ylitolonen.

Voittaja lähtee ensi kesänä palkintomatkalle Yhdysvaltoihin yhdessä seitsemän muun suomalaisen osakilpailuvoittajan kanssa. Matkalle osallistuu nuoria myös muista Euroopan maista, joten tutustuminen on mahdollista yli maantieteellisten, kulttuuristen ja kielirajojen. 

Kilpailun järjestäjä UNP tulee sanoista United Nations Pilgrimage for Youth , ja se on yhteistyöprojekti Odd Fellow -veljeskunnan ja  Yhdistyneiden Kansakuntien välillä. Toiminnan tarkoituksena on muun muassa vahvistaa YK:n roolia globalisoituvassa maailmassa. Palkintomatkaan kuuluu tutustuminen YK:n päämajaan New Yorkissa. (SKA, MKÄ, RNI)

Alla Miron palkittu kirjoitus.

Maailma – meidän vastuullamme

Kun katson maailmaa tänään, näen paljon vääryyttä. Näen omaa kansaansa tapattavia diktaattoreja, ihmisen aiheuttamia ympäristötuhoja, sotaa, nälkää, epätasa-arvoa ja suvaitsemattomuutta, ja nämä kaikki ovat ihmisen tekoja. Nämä kaikki olisi voitu välttää. Ja voidaan yhä.

Pohjois-Afrikan kansat ovat kuluneiden kuukausien aikana näyttäneet muille esimerkkiä: He ovat sitkeästi tehneet mielenilmauksillaan selväksi, että he todella haluavat demokratian. Ja ainakin Egyptissä ja Tunisiassa viesti on mennyt perille. Ehkä jonain päivänä esimerkiksi Kiinassa ja Pohjois-Koreassa pystytään samaan, mutta siihen tarvitaan meidän apuamme. Kiinalaiset ja pohjoiskorealaiset eivät osaa vaatia sellaista, minkä olemassaolosta eivät ole edes tietoisia.

Meillä länsimaissa tunnutaan usein ajateltavan, että meillä kaikki on jo hyvin. On helppo verrata tilannettamme sortohallintojen alistamiin maihin ja ajatella niin. Todellisuudessa meidän pitäisi verrata tilaamme ihanteisiimme, sillä tällöin löytyy aina paljon parannettavaa

Sukupuolten välinen tasa-arvo ei edelleenkään toteudu länsimaissa niin hyvin kuin olisi mahdollista: naiset kohtaavat yhä usein syrjintää esimerkiksi työelämässä ja tienaavat keskimäärin vähemmän kuin miehet. Toisaalta esimerkiksi Suomessa epätasa-arvoa on myös toisin päin: asevelvollisuus on vain miehillä, ja huoltajuuskiistoissa naiset voittavat lähes poikkeuksetta.

Myös suvaitsemattomuus on alkanut vahvistua länsimaissa. On yhä yleisempää, ja hyväksytympää, vihata, inhota, syrjiä ja jopa satuttaa homoja, maahanmuuttajia, jonkun tietyn uskonnon edustajia tai muuten vain ”normaalista” poikkeavia. Tämä on mielestäni yksi maailman suurimmista ongelmista tällä hetkellä, sillä se aiheuttaa paljon eripuraa, konflikteja ja väkivaltaa. Minulle suvaitsemattomuutta on myös kovin vaikea ymmärtää: miksi vihata jotain ihmistä vain sen takia, että tämä edustaa jotakin ihmisryhmää? Miksi ylipäätään vihata jotakin ihmisryhmää?

Tämä on meidän kaikkien yhteinen planeetta. Me kaikki ihmiset, yhdessä, muodostamme maailman. Me olemme vastuussa siitä ja toisistamme. Mutta ennen kaikkea olemme vastuussa itsestämme. Omista teoistamme.

Kun katson maailmaa tänään, näen toivoa. Näen järjestöjä, yhteisöjä ja yksittäisiä ihmisiä, jotka tekevät kaikkensa säilyttääkseen kaiken hyvän, ja korjatakseen kaiken väärän tai tuhoutuneen. Jos jokainen toimisi kuin nuo ihmiset, sotaa, nälkää, ympäristötuhoja, diktatuureja, epätasa-arvoa ja suvaitsemattomuutta ei olisi. Tuohon tavoitteeseen ei välttämättä koskaan päästä, mutta jo siihen pyrkiminen tekisi maailmasta paremman paikan elää. Pohjois-Afrikan kansannousu ovat esimerkki siitä, että asiat voivat muuttua paremmiksi. Ne on vain muutettava.

Miro Palokallio

Voittaja Miro Palokalliolla riitti onnittelijoita.

 Posted by at 10:10
Edit translation
Machine translation (Google):
Loading...
Copy to editor
or Cancel