Comenius-viikko Pariisissa 11.11. – 16.11.2012

 

Maanantai 12.11.2012PÄIVÄ TIEDEKESKUKSESSA

Tapasimme koululla klo 8 ja siitä lähdimme ruotsalaisten ja ranskalaisten kanssa kohti CEA:ta, jossa tutkitaan muun muassa atomienergiaa ja ilmaston muutosta. Menimme metrolla ja bussilla sinnAec-tutkimuskeskuksessa kävimme “foliohuoneessa”, jossa pyritään rekonstuoimaan luononolosuhteita.e ja matka kesti aika kauan, yli tunnin.

Kun saavuimme paikkaan, vastassamme oli tiedemies ja menimme pitkälle luennolle jossa kuulimme veden kiertokulun vaikutuksesta ympäristöön ja auringon säteilyn epätasaisesta jakautumisesta maapallolle. Hän kertoi myös kylmien ja lämpimien meri- ja tuulivirtojen vaikutuksesta sekä maailmanlaajuisesta ilmaston lämpenemisestä. Esimerkkinä hän kertoi rypäleitten keruusta, kuinka niiden keruu on aikaistunut vuoden 1945 lokakuusta vuoden 2000 syyskuuhun. Kuulimme myös merenpinnan noususta (+20cm) sekä kasvihuoneilmiön vaikutuksista. Tutkija kertoi myös 20 000 vuotta sitten olleesta jääkaudesta ja siitä kuinka jäätiköt ovat pienentyneet, sekä hiilidioksidin määrän noususta ilmakehässämme.

Aec-tutkimuskeskuksessa kävimme “foliohuoneessa”, jossa pyritään rekonstuoimaan luononolosuhteita.

Kiertelimme erilaisissa laboratorioissa, kuulimme miten ilmasto vaikuttaa puiden vuosittaiseen kasvuun, kun vuosi on ollut kylmä, puun vuosirengas on ohuempi ja päinvastoin. Kävimme myös laboratoriossa jossa oli eri ilmakerroksista kerättyä ilmaa. Sitä tutkittiin erottelemalla ilmasta erilaisia molekyylejä. Kävimme muös kylmähuoneessa jossa oli -24 astetta, siellä tutkittiin jään hiilidioksidipitoisuutta.

Oli vaikea ymmärtää kaikkea mitä tutkijat puhuivat vaikka he puhuivat enimmäkseen englantia, mutta kaikki ymmärsivät pääpointin asioista. Lounaaksi söimme patongit ja omenakakut, namnam oli hyvää.

Päivä tiedepaikassa oli pitkä mutta siellä oli mielenkiintoista. Sen jälkeen pääsimme vielä kiertelemään kaupungille ja vähän shoppailemaan. 🙂

Illalla kun tulimme isäntäperheeni tyttären Julietten kanssa kotiin olimme myöhässä ja muut olivat jo syöneet… Söimme jotain ranskalaista perinneruokaa pot-au-feuta, joka muistutti vähän karjalanpaistia 😀 Siinä oli perunaa, lihaa ja paljon vihanneksia, sekin oli todella maukasta ja hyvää! Kävimme suihkussa ja sitten menimme nukkumaan.

Sandra Kekkonen 11A

Tiistai 13 .11.2012

TIEDENÄYTTELYKESKUS PALAIS DE COUVERTE (aamupäivä)

Lähdin hostini Leon kanssa koululle jo kahdeksaksi, vaikka muut tulivat yhdeksäksi. Sillä aikaa kävin kiertelemässä koulun läheisiä kortteleita, etsien kahvilaa. Löysin kahvilan josta ostin kahvin. Se oli kai pieni espresso joka oli todella karvaan konekahvin makuista.

Kun kello tuli lähelle yhdeksää, menin koululle jossa näin muut. Menimme pieneen tapaamishuoneeseen jossa kaikki sai eväät jossa oli kolmioleipä, keksi, sipsejä, omena ja pullovettä.

Tällä kertaa liikkuminen julkisilla oli helpompaa koska opettaja tiesi mihin oltiin menossa. Menimme kahdella metrolla ja käveltiin.

Päästyämme tiedemuseo Palais de la Decouverteen, aulassa oli laukkujen tarkastus jonka jälkeen menimme hakemaan lippuja. Tila johon astuimme sisään oli massiivisen iso ja tilava. Se oli valehtelematta Helsingin Tuomiokirkon kokoinen sisältä ja se jatkui joka suuntaan. Siellä oli erilaisia näyttelyitä esim. Matikasta, avaruudesta, eläinten seksistä. Heti kun pääsimme sisään, meidät vietiin luennolle joka kertoi siitä, kuinka paljon hiilidioksidia ilmassa on ja miten sitä saadaan vähennettyä.

Tila, jossa olimme, oli siis laboratoriotyyppinen mesta. Vanha nainen demonstroi meille miten aurinkopaneeleista saa vetyä ja vedystä, kun se reagoi kai veden kanssa, saa energiaa. Ongelmana oli kuitenkin se että miten energiaa säilyttäviä ioneja saadaan varastoitua yhteen paikkaan niin paljon että sillä saadaan toimimaan esim. Auto. Tämän luennon jälkeen meillä oli vapaata aikaa kierrellä museota ja sen näyttelyitä. Kun oli aika tavata muita, menimme lattialle syömään eväitämme jonka jälkeen lähdimme.

Jere Hirvelä 11B

Käynti Eiffel-tornissa oli vaikuttava.

LYHYT KAUPUNKIKIERROS (iltapäivä)

Lähdimme päivällä käymään Pariisin keskustassa. Siellä pääsimme jokilaivan kyytiin ajamaan pitkin Seineä ja kuuntelemaan vähän rakennuksien historiaa ja muutenkin Pariisin historiaa. Näimme mm. Notre Damen ja Louvren. Siellä oli todella mukavaa ja oppi paljon asioita Pariisista ja sen rakennuksien synnystä ja tarinoista. Näimme jopa rakkauden sillan joka oli täynnä lukkoja 🙂

Ajelun jälkeen meillä oli vapaa-aikaa. Menimme kahvilaan istuskelemaan ja odottamaan visiittiä Eiffel-torniin. Näimme kyllä Eiffel-tornin jo aiemmin ja otimme kuvia siitä, mutta torniin meno oli ihan erilainen kokemus siitä.

Lähdimme torniin isolla hissillä, joka oli aika pelottava. Osa porukasta käveli rappusia pitkin sinne. Olimme todella korkealla ja koko Pariisi näkyi tornin ympärillä, sieltä näkyi paljon tiiviisti rakennettuja vanhoja taloja ja rakennuksia. Siellä näkyi myös joitakin Pariisin nähtävyyksiä.

Otimme paljon kuvia Eiffel-tornista ja tunnelma oli mahtava, koska Eiffel-torni on kuitenkin Pariisin sydän. On eri asia katsoa valokuvia siitä kuin kokea ja nähdä se itse. Illalla Eiffel-torni oli hienosti valaistu.

Jaana Semenuka 12F

Keskiviikko 14.11

KOULULLA

Menimme aamulla kouluun normaalisti 8.15. Siellä menimme ATK-luokkaan tekemään powerpoint-esityksiä siitä mitä olemme viikon aikana oppineet. Minun ryhmäni aiheet olivat aurinkoenergia ja tuulienergia. Ennen kuin aloimme tehdä esityksiä kunnolla, koululla oli pieni esitelmä eri energian lähteistä jossain luokassa, joka oli samalla käytävällä. Saimme kerätä sieltä tietoa vähän aikaa, kunnes tulimme takaisin tekemään esityksiä. Kun olimme tehneet esityksiä jonkun aikaa, aloimme kirjoittaa maanantaipäivästä, kun olimme CEA-tiedekeskuksessa.

Lycée Colbert’in käytävillä aistii historian

Söimme koulussa jotain varmaankin lampaanlihaa, perunamuussia ja papuja. “Jälkiruoaksi” sai omenasoseen tai hedelmän ja patonkia sai todennäköisesti ottaa niin paljon kuin halusi, itse otin kolme. Ruoan jälkeen menimme kuuntelemaan ranskalaista ruotsin tuntia. He puhuivat todella hyvää ruotsia! Saimme myös kahvia tai limua ja karkkia ja pipareita.

Koulun jälkeen menimme shoppailemaan ja sieltä kotiin. Päivä meni ihan mukavasti ja hauskaa oli.

Iris Suomela 12F

Torstai 16.11.

RADIO-OHJELMAN TEKOA

Menimme koululle n. klo 9 ja aloitimme viimeistelemällä keskiviikkona aloitetut CEA päivään liittyvät ryhmätyöt. Niissä ei kauaa kestänyt ja ryhdyimme suunnittelemaan iltapäivän radio-ohjelmaa. Meidät jaettiin ryhmiin ja jokaiselle ryhmälle annettiin joku ympäristöön yms. liittyvä aihe. Työskentely oli rentoa ja mukavaa. Ennen ruokailuun lähtöä harjoittelimme vielä tekstien lukemista ja suunnittelimme puhumisjärjestystä.

Menimme ruokalaan, jossa oli ruokana lihavarras ja riisiä. Kuten edeltävänäkin päivänä ranskalaiset opiskelijat ihmettelivät ja tuijottelivat meitä. Ehdimme myös käydä viereisessä kahvilassa juomassa kahvit ja kaakaot ja osasimme tilatakkin jo melko sujuvasti.

Teimme internet-radioon ohjelman vaihtoehtoisista energiaratkaisuista (http://radioclype.scola.ac-paris.fr/)

Yhden jälkeen lähdimme toiseen kouluun nauhoittamaan radio-ohjelmaamme. Koulu sijaitsi alueella, jossa oli paljon uudempia taloja kuin muualla ja ympäristöystävällisiä asioita, kuten sähköautoja. Radio-ohjelman tekeminen oli jännittävää ja pelottavaa. Puhuessaan kuuli koko ajan oman äänensä mikä häiritsi keskittymistä. Nauhoittaminen kesti pitkään ja siinä alkoi vähän tylsistyäkin, mutta oli loppujen lopuksi tosi hieno kokemus. Loppuun valitsimme suomalaisen biisin Zen Cafén esittämän Todella kaunis. Pääsimme vähän jälkeen puoli viisi ja kiirehdimme shoppailemaan vielä viimeisen kerran.

Puoli seitsemältä alkoi jäähyväisjuhla, jonne tulivat kaikki suomalaiset, ruotsalaiset ja ranskalaiset opiskelijat perheineen. Tilaisuus oli hieno ja tarjolla oli erilaisia juustoja ja kinkkuja … ja tietenkin patonkia! Juhlan jälkeen lähdimme ruotsalaisten ja ranskalaisten nuorten kanssa yhdessä kiertelemään Pariisin katuja. Kaikki keskustelivat keskenään ja olivat harmissaan, että matka loppui näin lyhyeen. Lopuksi otimme vielä muutamia yhteiskuvia ja suuntasimme isäntäperheidemme koteihin.

Tinja Sormunen 12F

 Posted by at 17:32
Edit translation
Machine translation (Google):
Loading...
Copy to editor
or Cancel