SPR:n logistiikaa

 

Vuoden logistiikkateeman Vuosaaren lukiossa on tänä vuonna “auttamisen logistiikka”. Teeman puitteissa saamme vierailijoita eri järjestöistä ja teemaa pidetään esillä logistiikkakursseilla ja koulun tilaisuuksissa. Osallistuimme myös Nenäpäiväkeräykseen.

Iltakoulussa oli nenäpäiväpiste, jossa opettajat esittelivät Nenäpäivää ja keräsivät varoja tietokilpailun ohella. Varsinaisena Nenäpäivänä saimme vieraan Suomen Punaiselta Ristiltä (Punainen Puolikuu). Vieraana oli Ari Mäntyvaara, SPR:n logistiikkakoordinaattori. Auditoriollinen lukiolaisia katseli kiinnostuneena kuvia katastrofialueilta ja kuunteli juttuja auttamiseen liittyvästä logistiikasta. 

Kävimme kuvien kautta tutustumassa erityyppisiin katastrofeihin ja katastrofialueisiin: Sri lankaan tsunamin jäjiltä, Yhdysvaltoihin hurrikaani Katriinan jäljiltä, Pakistaniin maanjäristyksen kourissa, tulvivaan Ugandaan, Tansanian ja Kenian ruoka-avustuksiin ja Suomessa tehtävään työhön.

Kuvat:punainenristi.fi

SPR on sitoutumaton järjestö, joka yleensä pääsee toimimaan kaikilla alueilla kohtuullisen hyvin. Toki välillä on vastoinkäymisiä, eikä kaikki suju niinkuin suunniteltu. Myös avustustyöntekijöitä menetetään silloin tällöin. SPR saa varansa mm. Ulkoministeriöltä, EU:lta ja Nälkäpäiväkeräyksestä. Niillä ylläpidetään valmiuksia lähettää katastofialueella henkilökuntaa ja esim. kenttäsairaala, tarvikkeita tai ruokaa. Työ on kansainvälistä ja sen tärkeänä tavoitteena on auttaa hädässä olevia ja kouluttaa paikallisia auttamaan. Työssä on mukana suureksi osaksi vapaaehtoisia. Myös palkallista henkilökuntaa on käytössä monilta eri aloilta, kuten terveydenhuollosta ja logistiikasta. He toimivat kohteissa kuukauden jaksoissa, tarpeen mukaan.

Logistisesti avustustarvikkeet kuljetetaan paikalle eri tavoin. Nopeiten saadaan paikalle lentokuljetukset, mutta lisää tavaraa tulee yleensä perässä konteissa laivoilla tai rekkakuljetuksilla.
Varastoilta eteenpäin avustukset (kuten teltat, huovat ja ruoat tai vesi) voidaan kuljettaa vaikkapa koristeellisilla paikallisilla rekoilla, aaseilla tai mönkijöillä. Paikalliset ovat tässä apuna. Myös helikopterit ovat käytössä erityisesti vuoristoalueilla. Niillä voidaan vielä verkkolasteja vaikekulkuisiin paikkoihin.
 
Varastona voi toimia vaikkapa ananasfirman varasto tai muu sopiva tila. Siellä pidetään tarkkaa kirjaa paketeista, sekä digitaalisesti että manuaalisesti. Katastrofialueilla kun voidaan menettää sähköt tms. esimerkiksi jälkijäristysten ja muiden ongelmien takia.

Jo kymmenellä eurolla saa kaksi huopaa katastrofialueelle. Tämä voi jo pelastaa ihmishenkiä. Kannattaa siis omalta osaltaankin osallistua auttamiseen, esimerkiksi osoitteessa http://www.punainenristi.fi/.

 Posted by at 14:19
Edit translation
Machine translation (Google):
Loading...
Copy to editor
or Cancel