Keskitysleirin uhri kertoi kokemuksistaan Vuolussa

 

 

Tiistaina 19.10. 2010 lukiomme sai mielenkiintoisen luennoitsijavieraan, kun Prahan juutalainen Pavel Stránský kertoi miten hän ja hänen vaimonsa selvisivät hengissä Auschwitz-Birkenaun sekä kahden muun keskitysleirin koettelemuksista toisen maailmansodan aikana. 89-vuotias Stránský tuli Suomeen kuudetta kertaa. (kuvat MLA)

Koko esitys on nähtävissä videona täällä.

Helmikuussa 90 vuotta täyttävän Pavel Stránskýn 45-minuuttinen englanninkielinen esitys piti yleisön tiukasti otteessaan.

Pavel kyllä itsekin intoutui yleisön kysymyksistä. “Mikä on tärkein asia elämässänne?” – “Rakkaus?” “No tulihan se sieltä!”, huudahti Pavel.

Keskitysleirillä Pavelilla ei enää ollut nimeä.

Afganistanin sodan kokenut Saliha Sakhi jutusteli Pavelin kanssa pitkän tovin sodasta ja siitä, miten ihminen ei tunnu koskaan oppivan. Mukana myös Christine Valtonen. 

Yleisö kuunteli hiiren hiljaa.

Lyhyt selostus Pavelin elämästä.

Artikkeli keskitysleireistä Auschwitz ja Auschwitz-Birkenau: tietoa ja tunnelmia paikan päällä käyneeltä (MLA) sekä video Auschwitzin vapautuksesta 1945.
Diaesitelmä selostuksineen Auschwitzistä (MLA) tästä.


Auschwitz I -tuhoamisleirin kuuluisan kyltin Arbeit Macht Frei – työnteko vapauttaa – tilalla oli joukuussa 2009 kopio, koska alkuperäinen oli juuri varastettu. Sittemmin alkuperäinen on saatu takaisin ja restauroitu. Kuva MLA/2009

 Posted by at 06:55
Edit translation
Machine translation (Google):
Loading...
Copy to editor
or Cancel