UNP-matka/Aada

 

Matkakertomus USA:sta ja Kanadasta 25. 6.- 9.7.

 

Kun kaikki oli hoidettu ja matkapäivä häämötti jo edessä, jännitys alkoi tiivistyä. Onneksi kentällä tapaamani matkaseura vaikutti jo alkuun todella mukavalta, meitä oli yhteensä kahdeksan suomalaista.Tulisimme kaikki matkustamaan samassa ryhmässä, johon kuuluisi myös viitisenkymmentä yhdysvaltalaista ja kanadalaista.

 

Noin kymmenen tunnin päästä olimmekin jo Amerikan maaperällä, Philadelphiassa, joka oli ensimmäinen kohteemme. Täällä tapasimme myös muut UNP-matkaan osallistuvat, kaikki Yhdysvaltain eri osavaltioista sekä Kanadasta. Meidät suomalaiset otettiin hyvin vastaan, kaikki olivat todella ystävällisiä! Aikaeron takia rytmi oli melko sekaisin, mutta aamuseitsemältä tarjotulle aamiaiselle oli mentävä. Ensimmäinen päivä Yhdysvalloissa kului tutustuessamme maan historiaan, jota Philadelphiasta todella löytyi. Tutustumiskohteita olivat muun muassa Liberty Bell ja Betsy Ross-museo.

 

Seuraava määränpäämme olikin New York. Tätä olimme odottaneet, sillä kukaan meistä suomalaisista ei ollut ikinä käynyt Isossa Omenassa. Majoituimme Affinia Manhattan-hotelliin, joka sijaitsi aivan Manhattanin ytimessä. New Yorkissa meille oltiin järjestetty todella kiireinen aikataulu, vapaa-aikaa ei juuri ollut. Tässä oli kuitenkin se hyvä puoli, että ehdimme nähdä lukuisia paikkoja, joita näkee lähinnä televisiosta.

Yksi näistä paikoista oli Liberty Island ja saarella seisova Vapaudenpatsas. Päivä oli muutenkin ehdottomasti yksi parhaimmista; sää oli aurinkoinen, ihmiset mukavia ja ruoka hyvää! Yhdysvalloissa tutustuimme myös YK:n päämajaan ja opimme lisää sen toiminnasta. Mieleen ovat jääneet myös talouselämän keskus Wall Street, Ground Zero (jonne rakennetaan kuulemma kaksi kertaa edellistä suurempi rakennus), Valkoisen talon edesä käynti, Times Square sekä Broadwaylla esitetty musikaali. Ehdimme jopa käydä pikaisesti hotellin vieressä sijanneessa kauppakeskuksessa. Ostosten tekemistä ja omaa aikaa olisi kuitenkin voinut olla vähän enemmän, monet liikkeet jäivät houkuttelemaan huristellessamme bussilla ohi…

Matkaan kuuluneet puheet pidettiin Manhattanilla sijaitsevassa hotellissamme. Puheen pitäminen oli sinänsä jännittävää, sillä en ollut ennen pitänyt puhetta edes omalla äidinkielelläni. Suuremmilta nolauksilta kuitenkin vältyttiin, ja ainakin meidän suomalaisten rohkeutta kehuttiin.

 

New Yorkista matka jatkui kohti Washington D.C.:ta, mutta ensin pysähdyimme Gettysburgin taistelukentille oppiaksemme lisää Yhdysvaltain sisällissodasta. Pääkaupungista mieleen ovat jääneet lukuisat muistomerkit, joilla kävimme. Toki vierailimme myös Yhdysvaltain kongressitalossa, jonka turvatoimet olivat hyvin tiukat. Turvatarkastuksia oli jopa jättisuurissa museoissa, joissa myös kävimme.

 

D.C.:n jälkeen otimme suunnan kohti Kanadaa. Matkalla meitä suomalaisia muistutettiin kotimaasta, kun suuret rakennukset vaihtuivat pikkuhiljaa vihreisiin metsiin. Matka oli pitkä, mutta meillä oli onneksi hyvä henki ja kaikki tulivat toimeen keskenään. Eikä pieniä kielioppiasioita tullut matkan aikana ajateltua puhuessani amerikkalaisten kanssa. Saavuttuamme Kanadaan kiersimme museoita ja merkkirakennuksia, joiden nimet ovat päässeet jo unohtumaan. Kanadan matkan ehdoton kohokohta oli kuitenkin Niagaran putoukset. Päivä oli taas aurinkoinen ja kamera täyttyi kuvista. Olisi kovasti tehnyt mieli käydä aivan putousten juuressa järjestetyllä veneajelulla, mutta tyydyimme tällä kertaa vain katselemaan kauempaa. Kanadassa meillä oli enemmän vapaata aikaa kuin ennen, kävimme kuntoilemassa, uimassa, ja lepäsimme.

 

Putoukset jäivät viimeiseksi nähtävyydeksi, kun matka kohti kotia alkoi. Pakkauduimme takaisin bussiin ja lähdimme ajelemaan takaisin Philadelphiaan, josta kone Suomeen lähti. Kaksi viikkoa kestäneestä matkasta jäi hyviä muistoja ja uusia tuttavuuksia, joiden kanssa yhteydenpito jatkuu vieläkin. Matkan järjestäneet ihmiset olivat tehneet kaikkensa, jotta meidän reissustamme tulisi mahdollisimaan onnistunut. Ja niin siitä tulikin. Nyt jälkeenpäin ajateltuna tulimme nähneeksi niin paljon niin lyhyessä ajassa, ettei tällainen mahdollisuus varmasti toistu.

 

 Posted by at 05:27
Edit translation
Machine translation (Google):
Loading...
Copy to editor
or Cancel